• 8 octubre, 2016

Pla d’empresa

pla empresa

Pla d’empresa

Pla d’empresa 960 540 Sílvia

Ja sigui per il·lusió personal o obligació, en el context socioeconòmic actual l’emprenadoria es consolida com a un dels motors principals de generació d’ocupació segons s’extreu del Mapa del empredimiento 2016.

En l’imaginari col·lectiu resideix encara la imatge d’un jove friki  i, potser també inconscient, amb idees esbojarrades com a exemple d’emprenador. Res més lluny que la realitat. El perfil de l’emprenador, cada vegada més, és el d’una persona molt ben preparada acadèmicament, amb certa experiència professional i amb un idea llargament treballada.

L’emprenador és algu que fa coses. Podrà semblar una definició molt simple però és també força exacta. És emprenador aquell que té idees i les desenvolupa, siguin exitoses o fracassin, amb rendiment econòmic o sense…  L’emprenador és un aventurer.

Abans de tot, per emprendre, calen tres premisses: concebre una idea vàlida, disposar o aconseguir un capital inicial (més o menys gran) i estar disposat a arriscar perquè si existeix la possiblitat d’èxit també ho fa la del fracàs.

Tal vegada tenir curiositat, ser creatiu i imaginatiu, tenir inicitiva, voluntat de provar coses… són capacitats imprescidibles per tenir una bona idea, tal vegada es tracti simplement de tenir la idea oportuna en el moment oportú. Com va dir Miquel Martí Pol, tot està per fer i  tot és possible.  L’èxit o el fracàs dependrà, en molta mesura, del nostre pla d’empresa.

 

Tenir una idea engrescadora i innovadora no és suficient per convertir-la en una oportunitat de negoci. El que sembla una idea genial en una conversa entre amics pot ser absurda pels consumidors, o bé la inversió necessària és desproporcionada… El pla d’empresa és un document escrit on s’hi contemplen tots els elements necessairs per posar en marxa el nostre projecte empresarial, en definitiva, és el nostre full de ruta. Ens ha d’ajudar a ordenar les idees, a anticipar-se a alguns problemes i buscar alternatives, a veure les oportunitats i els mercats d’interès, analitzar costos i rendibilitat, etc. Ha de donar resposta a Qui som? Què volem ser? Fins on volem arribar? Qui són els nostres competidors? Quines són les necessitats dels nostres clients potencials?

 

Finalment, el pla d’empresa servirà com a targeta de presentació en el moment de convèncer inversors, atraure socis, aconseguir acords i aliances… és per això que és recomenable que es radacti de forma senzilla i concisa, que resulti atractiva i que sigui contagiosa.

 

Business Plan on Blackboard

ELS AVANTAGES D’UN BON PLA D’EMPRESA

Permet conèixer si el nostre projecte és viable.

 Abans de llençar-nos en desenvolupar la nostra idea  i per evitar un fracàs estrepitós hem de valorar la viabilitat del projecte. Per més que hi confiem el negoci pot fracassar. En aquest sentit el pla d’empresa ens servirà per identificar i justificar les necessitats que el nostre producte vol cobrir, per definir i estudiar el mercat on ens volem projectar i per elaborar  un pla de màrqueting.

Permet conèixer la nostra competència i fer-hi front.

 Per més original que sigui la nostra idea és molt probable que ja existeixi. Per fer-nos un lloc al mercat ens haurem de diferenciar i ser millors que els nostres competidors. Es tracta de conèixer la competència per elaborar una estratègia comercial exitosa.

 

Permet poder vendre el nostre projecte

 El pla d’empresa és la nostra carta de presentació. Ha de permetre als nostres socis inversors d’imaginar-se el negoci i veure-hi l’èxit, convèncer als col·laboradors potencials d’establir aliances beneficioses, reclutar els millors professionals…

 

Businnes_Plan

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply